In het weekend van 2 en 3 februari reisde ik samen met een collega af naar de Schotse gebergten voor een tweedaagse reis om voorbereidingen te treffen op onze jaarlijkse Schotland Retreat met twaalf ondernemers. Het waren twee dagen van geen telefoon, geen internet en even geen communicatie met de buitenwereld. Super. Niet lang: slechts twee dagen.

Heb jij als ondernemer al door wat het effect van regelmatig rust en afstand werkelijk is?

Ondernemers gebruiken nog nauwelijks hun volledige hersencapaciteit (notendop effect).

Nicholas Carr gebruikte in zijn boek “Is Google making us stupid” de metafoor van de badkuip en de notendop in relatie tot onze capaciteit van ons denken. Onze hersenen hebben de mogelijkheid om via verbindingen diep over zaken na te denken. Carr gebruikte de “badkuip” als metafoor voor de capaciteit die onze herensen hebben om informatie in verwerken en op te slaan. Echter door de korte impulsen de we vandaag te dag krijgen, gebruiken we veelal nog maar de diepte van een notendop.

Impuls junkies met een notendop gevoel

Herken je het gevoel dat je telkens naar je telefoon wilt grijpen om te zien of er nieuwe likes of berichtjes zijn binnen gekomen, terwijl er geen direct aanleiding voor was? Het zijn jouw hersenen die je inmiddels geconditioneerd hebt in het verlangen naar een “notendop” impuls. Wij mensen zijn geconditioneerde wezens. Hoe vaker we iets doen, hoe meer we er aan gewend raken, hoe beter we erin worden. Zo geldt dat ook voor de “notendop” impulsen. Dus belangrijke vragen voor jou zijn:

 • Heb jij jezelf als ondernemer al tot een impuls junkie geconditioneerd?
 • Zorgt dit ook wel eens voor een onrustig gevoel van binnen?
 • Gebruik zo nu en dan de badkuip van jouw denkcapaciteit?
 • Train je hersen voor rust door af te schakelen in ritme?

Wat is de oplossing? Train je hersenen voor meer rust, meer denk-capaciteit en dus meer overzicht

Als wij als mensheid ons laten leiden door deze korte impulsen, verwordt onze maatschappij langzaam een maatschappij van impuls junkies. Verslaafd aan het notendop gevoel. We trainen onze hersenen meer en meer om met korte impulsen om te gaan, zoals: gebruik van social media, korte nieuwsberichten (nu.nl) of bijvoorbeeld e-mails van klanten.

Maar dit wil je toch niet? Zeker niet als ondernemer. Door ritme in te bouwen in het hebben van rust en afstand train je jouw herensen om niet telkens te verlangen naar deze korte notendop impulsen. Door afstand te nemen van de voortdurende prikkels die je dagelijks hebt, kun je letterlijk afkoelen. Zodat jouw lichaam en geest de rust krijgt die ze nodig hebben. Door de rust krijg jij minder stress en meer overzicht als ondernemer.

Rust en afstand kan eenvoudig zijn. Het kan bij je om de hoek door een goede wandeling of het lezen van een goed boek. Het gaat erom dat je jezelf voor langere tijd focust op één en eenzelfde onderwerp. En doe dit regelmatig. Ontwikkel hier een ritme voor. Ikzelf wandel een aantal keer per week een goede vriend van me een uurtje a anderhalf. Zonder telefoon, zonder afleiding. Even de frisse lucht in voor een uur. Weer headspace krijgen.

Maar belangrijk: op vaste dagen en op vaste tijden. Daardoor houdt je ritme, geef je jouw lichaam en geest de mogelijkheid af te koelen. Want alles in het leven is balans. Inspanning en ontspanning.

Dus samengevat:

 • Wil je als ondernemer meer rust en minder stress?
 • Ben je bewust van jouw verlangen naar notendop impulsen;
 • Rust en afstand moet je inplannen;
 • Alles is ritme. Natuur is de basis van alles en de natuur bestaat uit ritme.
 • Dag/Nacht. Eb/vloed;
 • Ontwikkel jouw ritme;
 • Met ritme minder stress;
 • Ritme vergt discipline;
 • Discipline vergt je niet laten verleiden;
 • Niet verleiden betekent focus.
 • Focus niet alleen op inspanning maar ook op ontspanning.