Wie ben jij als ondernemer? De essentiële vraag die ondernemers zich verbazingwekkend genoeg nauwelijks stellen. Tijdens onze Retreats helpen we ondernemers om meer inzicht te krijgen in hun persoonlijke karakter. Ondernemer zijn is een abstract begrip geworden. Iemand noemt zich heden ten dage al snel ondernemer. Er zijn verschillende globale typeringen voor ondernemers (zoals jagers, experts, ect). We zijn van mening dat dergelijke benamingen zeer beperkt inzicht geven in de positie (rol) die werkelijk bij jou past. Zodoende sta ik stil bij de vraag: “wie is de mens achter de term ondernemer?” Dit doen we onder andere met behulp van het Enneagram. Want begrijpen wie je bent, is begrijpen waar jouw werkelijke kwaliteiten liggen, wanneer je begrijpt waar je goed in bent, begrijp je wat de juiste positie is voor jezelf. Vanuit die positie ga jij het verschil maken.

Vanuit welke positie maak je het verschil?

We kennen de bekende verhalen over ondernemers die in de groei van het bedrijf (soms noodgedwongen) als manager of CEO aannemen. Je ziet echter dat veel ondernemers helemaal geen managers zijn noch goede CEO’s. Integendeel, ze schoppen de boel in de war en brengen de zaak daarmee niet verder. Resultaat: een hoop stress. Zowel bij jouzelf als bij je personeel. Maar als jij geen CEO bent, welke positie past dan wel bij je? Die vraag kun je alleen beantwoorden wanneer je weet wie je bent en accepteert wie je bent. Dat laatste is nog wel eens een moeilijke.

Onvoldoende zelfbewustzijn. Accepteer wie je bent. Bouw daar je bedrijf omheen.

We willen allemaal het verschil maken als mens. Extreme waarde toevoegen kan jij als ondernemer wanneer jij doet waarvoor je gemaakt bent als mens. Hoe je ondervindt waar je voor gemaakt bent? Dat gaat alleen langs de route van zelfbewustzijn. Wie ben jij? Hoe ben jij bedoeld als mens? En vanuit daar ga je ondernemen. De meeste ondernemers draaien het om. Ze starten met het zien van een externe mogelijkheid en stemmen daar hun activiteiten op af. Logisch. Maar in veel resulteert dit later in een situatie waar ondernemers zich niet lekker voelen bij hetgeen wat ze dagelijkse doen. Wat resulteert in het een situatie dat ze niet in hun kracht staan, steeds minder energie krijgen en op die manier hun plezier verliezen. En nog erger, zich zwak gaan voelen waardoor alle resultaten in een onderneming gaan tegenvallen. Wat is een oplossing?

Zelfkennis. Positie bepalen.

Snappen: wie ben jij. Wij kijken daarom eerst naar: wie ben jij? Hoe zit jouw karakter precies in elkaar? Wat zijn jouw blindspots? Welk Enneagram-type ben jij? Vanuit dat inzicht kun je jouw positie gaan bepalen. Vanuit deze positie kun je weer in jouw kracht komen en eventuele andere posities binnen je bedrijf gaan vullen. Begrijpen te zien wie jij bent, wat je kracht is en hoe je deze kunt inzetten voor waarde creatie van je bedrijf. En alles wat je niet kunt: delegeren. Iemand anders voor zoeken. “Ja, dat is makkelijk gezegd” is dan een veel gegeven antwoord. Dat is het inderdaad. Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. Maar vanuit een minder sterke positie is alles moeilijk. Het is geen proces dat over één nacht ijs gaat. Het is slijpen van de ruwe diamant die je bent als mens om ervoor te zorgen dat je step by step steeds meer in jouw kracht komt, waardoor energie loskomt, resultaten beter worden en jij weer in de positie komt om keuzes te gaan maken.

Dus advies aan alle ondernemers waarbij zaken niet 100% lekker lopen.: die moe zijn, stress hebben, gedoe met personeel of partners en te weinig verdienen. Allereerst: daar is maar één iemand verantwoordelijk voor deze situatie: jijzelf. Als je dat hebt geaccepteerd. Dan is het de kunst is als ondernemer jezelf in positie te brengen waarin jij het verschil maakt. Dat lukt alleen als je weet wie je bent, accepteert wie jij bent en jouw positie durft in te nemen.